HR-viesti | Sielu mukana – palveleva ja valmentava johtaminen työelämän tukipilarina
Uutinen 18.08.2022
Työelämä muuttuu ja vaatii uutta osaamista sekä yksilöiltä että työyhteisöiltä. Tulevaisuuden työelämässä työhyvinvoinnin ja itsensä johtamisen teemat nousevat entistä tärkeämmäksi. Millainen johtaminen tukee hyvinvoivaa tekijää ja työyhteisöä? Entä miten liiketoiminta-ajattelu kulkee sulassa sovussa ihmisten hyvinvoinnin parina?
– Johtamisen yksi tärkeimpiä tehtäviä on auttaa muita onnistumaan. Palvelevassa ja valmentavassa johtamisessa on kummassakin tämä sama ajatus, ja niiden johtamisfilosofiat yhtenevät monella tapaa. Myös organisaatioiden kulttuureissa työhyvinvointiin liittyvät kysymykset ovat loppupeleissä melko samankaltaisia, sanoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Peter Peitsalo.
Peitsalo tietää mistä puhuu. Erityisasiantuntija on tehnyt pitkän uran valmentamispuolella, opiskellut osaamisen johtamista ja hyvinvointiteknologiaa, työskennellyt Suomessa ja ulkomailla, sekä niin ikään julkisella ja yksityisellä sektorilla. Hyvinvointi on vienyt miehen mennessään ja motivoinut Peterin myös hakeutumaan Työterveyslaitokselle.
– Minulla on oikeastaan missio; mikäli puhutaan menestyvistä organisaatioista, meidän on aivan pakottavasti puhuttava myös työhyvinvoinnista. Mielestäni ei siis voida puhua ainoastaan tavoitteista, strategiasta, saati laadullisesta tekemisestä – ilman hyvinvointia, hän toteaa painokkaasti.
Työhyvinvoinnin ilosanomaa Peter Peitsalo haluaa jakaa palvelevan ja valmentavan johtamisen kautta. Hän myös uskoo, oikeammin tietää, tunneälykkyyden olevan yksi keskeisimpiä työelämätaitoja tulevaisuudessa.
– Tiimiä ei johdeta omaa uraa tai egoa pönkittäen, vaan vuorovaikutteisesti ja läsnäollen, mahdollistaen ihmisten onnistumisen. Tärkeää on luottamuksen rakentaminen, aito sparraaminen, koko ryhmän psykologinen turvallisuus ja palautteenanto, joka johtaa uuteen ja oppimiseen. Ylipäätään empatia ja tunneälykkyys johtamisessa ovat ensisijaisen tärkeitä asioita.
Peitsalo huomauttaa, että vaikka toisiin korviin nämä seikat saattaisivat kuulostaa jopa höttöisiltä, perustuvat ne tutkimukseen ja suoraan tukevat myös yrityksen tuloksellisuutta.
– Tunneälyn ja empatian voi yhdistää bisnesajatteluun, sillä kumpaakin ehdottomasti tarvitaan. Ainoastaan liiketoiminnan kautta asioita ratkaisten on mahdollisuus saada pikavoittoja, mutta kauas se ei kanna. Jos taas keskitytään ainoastaan tunnekokemukseen, tavoitteellisuus unohtuu. Molempia tarvitaan.
Onnistuneessa johtamisessa on Peterin mukaan kaksi puolta: mitä teet johtajana ja miten asennoidut.
– Johtajan tulee myös päättää haluta, että tiimi onnistuu, ihmiset voivat hyvin ja ilmapiiri organisaatiossa on hyvä. Luottamuksen rakentaminen on järjettömän tärkeä juttu ja liittyy sekä palvelevaan että valmentavaan johtamiseen. Näissä asioissa tulee olla sielu mukana, muuten jää ulkokultaiseksi, hän hymyilee.
Syksyn Työhyvinvointi-messuja Peter Peitsalo odottaa ilolla ja kokee, että tapahtumasta on mahdollista saada matkaansa rutkasti innostusta, ideoita ja inspiraatiota. Puhujakattaus houkuttelee, erityisesti mies nostaa niin ikään Työterveyslaitoksen seminaariin sijoittuvan ravintoloitsija Henri Alenin puheenvuoron.
– On äärimmäisen kiinnostavaa, millaista johtaminen on ollut ajassa, jossa ei pelkästään oma liiketoiminta, vaan koko toimiala on suurissa haasteissa. Odotan tapahtumalta myös satunnaisia kohtaamisia ja erityisesti keskustelua ihmisten kanssa. Se on hienoimpia asioita messuilla, spontaanit tapaamiset, Peitsalo pohtii.
Peter Peitsalo lupaa, että hänen puheenvuoronsa tarjoaa myös konkreettisia ja käytännönläheisiä ajatuksia siitä, mitä työhyvinvoinnin johtaminen on ja mitä siihen liittyy. Valmentavan ja palvelevan johtamisen työkalupakeissa on Peterin mukaan mistä ammentaa.
– Palautetaidot, sparraamisen taidot sekä kuuntelemisen taito – näillä kolmella pääsee hyvässä johtamisessa, sekä tavoitteiden että työhyvinvoinnin kannalta, jo todella pitkälle.
Peitsalo palaa organisaation menestykseen.
– Mikäli organisaatiossa tehdään muutoksia, asetetaan uusia tavoitteita tai uudistetaan, tulee aina samalla ymmärtää mikä työhyvinvointivaikutus sillä kaikella on. Organisaation menestystä ei voi, eikä kannata katsoa erikseen. Sitä on aito strateginen työhyvinvointijohtaminen.
Työterveyslaitoksen Osaamisella työkykyä -seminaari Työhyvinvointi-messuilla 13. syyskuuta tuo monipuolisesti esiin eri näkökulmilta miten työkykyä ja osaamista voi ylläpitää ja tukea työuran eri vaiheissa. Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Peter Peitsalon puheenvuoro Johtajan onnistumisen avaimet tiistain aamupäivässä.
Syksyn Työhyvinvointi-messut paneutuu vuorovaikutukseen
Kohtaamisella on merkitystä, myös työelämässä. Vuorovaikutustaidot ovat ensisijaisen tärkeitä työelämätaitoja ja laadukas vuorovaikutus muovaa työelämää kokonaisvaltaisesti parempaan. Syyskuun 13.–15. järjestettävä Työhyvinvointi-messut paneutuu vuorovaikutukseen, näkökulminaan työn murros, merkityksellisyys sekä kulttuuri.
Työhyvinvointi-messujen tulevan syksyn ohjelmakattaus tarjoaa merkityksellisiä kohtaamisia. Työterveyslaitoksen annin lisäksi kolmen päivän ajan koetaan mielenkiintoisia puheenvuoroja, paneelikeskusteluja ja seminaariosuuksia. Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen syventyy Rastor-Instituutin seminaarissa menestyvän tiimin rakentamiseen. Jalonen puhuu kokemuksen kautta siitä, miten rakennetaan hyvä, rohkeuteen kannustava työilmapiiri, mikä on hyvän ryhmähengen ja työilmapiirin merkitys menestyksessä sekä millainen rooli johtajalla on matkalla menestykseen.
Ohjelmalavalla psykiatrinen sairaanhoitaja ja mielenvalmentaja Varpu Hintsanen paneutuu mielen joustavuuden merkitykseen työhyvinvoinnin näkökulmasta. Hintsasen mukaan mitä paremmin itsemme tunnemme, sitä paremmin selviydymme myös muutoksista.
Työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka ja työyhteisöpedagogi Merja Karjalainen keskustelevat työuupumuksesta nykytyöelämän työtapaturmana – ja miten se yhdessä taklataan?
Työhyvinvointi 13.–15. syyskuuta 2022 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Tutustu Työhyvinvointiin ja saavu syyskuussa Tampereelle: www.tyohyvinvointimessut.fi
Artikkeli on julkaistu HR-viestissä elokuussa 2022.