Työhyvinvointi-messut

Työterveyslaitos: Osaamisella työkykyä -seminaari

ti 10.09.2024 10:20-15:15

Työhyvinvointi-seminaarialue, A-halli

 

Tavoite ja hyödyt:

Tuoda esiin monipuolisesti eri näkökulmilta, miten työkykyä ja osaamista voi ylläpitää ja tukea työelämän muutoksissa sekä työuran eri vaiheissa. Johtajilla, esihenkilöillä ja työntekijöillä on omat tärkeät tehtävänsä työkyvyn ja osaamisen ylläpitämisessä. Seminaarissa tuodaan esille käytännönlähteisesti työpaikkojen arkea ja esimerkkejä.

Juontajana Ira Hammermann

Ohjelma:

klo 10.20 – 10.30 Tilaisuuden avaus

klo 10.30 – 10.55 Työhyvinvoinnin johtaminen muutoksessa
Asiakkuuspäällikkö Jouni Sipponen, Työterveyslaitos
Muutostilanne haastaa työhyvinvoinnin monella tapaa; epäselvyys ja epävarmuudet vievät usein tilaa mahdollisuuksien ja uuden alun löytämiseltä. Miten varmistaa työn sujuminen ja työhyvinvointi muutostilanteissa? Puheenvuorossa lähestytään muutosta yksilöllisen kokemuksen kautta

klo 11.00 – 11.25 Tue työyhteisön voimavaroja
Vanhempi asiantuntija Mervi Halonen, Työterveyslaitos
Työyhteisön voimavarat suojaavat työntekijöitä työn haitalliselta kuormitukselta. Ne ovat myös keskeinen työpaikan veto- ja pitovoimatekijä, joten voimavarojen vaaliminen kannattaa. Tule kuulemaan, millä keinoin työyhteisöt voivat edistää työhön ja työyhteisöön liittyviä yhteisiä voimavaroja.

klo 11.30 – 11.55 Monimuotoisuusosaaminen parantaa työntekijäkokemusta
Erityisasiantuntija Liisa Puskala, Työterveyslaitos
Työyhteisöt ovat yhä monimuotoisempia, mikä vaatii organisaatioilta aitoa ja huomaavaista ihmisten johtamista. Mitä kaikkia näkökulmia kuuluu työarjen monimuotoisuuden ymmärtämiseen? Mitä hyötyä monimuotoisuustyöstä on? Olisiko tästä DEI-osaamisesta apua veto- ja pitovoimahaasteisiin? Miksi työntekijäkokemukseen kannattaa panostaa?

klo 11.55 – 12.00 Yhteenveto

klo 12.00-13.00 Lounastauko

klo 13.00 – 13.10 Tilaisuuden avaus

klo 13.10 – 13.40 Työelämän tulevaisuuden näkymät 
Johtava asiantuntija Sinimaaria Ranki, Työterveyslaitos
Työelämässä moni toimintamalli hakee uutta muotoaan maailmanlaajuisen, historiallisen etätyöloikan jälkeen. Osa työelämän kehityssuunnista sai etätyöloikasta lisävauhtia, osa taas näyttää hidastumisen merkkejä. Työelämän tilannekuvan pohjalta hahmottuu varsin selkeästi, mihin nyt on syytä kiinnittää huomiota, jotta voimme vahvistaa työelämän tulevaisuudennäkymistä niitä positiivisia.

klo 13.40 – 14.10 Osaamisen johtaminen työuran eri vaiheissa
Tutkija Otto Pankkonen, Työterveyslaitos
Soveltuva osaaminen on osa työkykyä! Osaamisen johtamisen tarpeet vaihtelevat työuran varrella: noviisin ja konkarin osaaminen on erilaista, samoin kehittymisen tarpeet ja motivaatio. Uralla voi tulla vastaan myös tienhaaroja, joissa osaamisen johtaminen on olennaista. Esityksessä käsitellään osaamisen johtamisen tarpeita näissä työuran eri vaiheissa. Sopivan haasteellinen työ sekä siihen täsmäävä osaaminen ja motivaatio kannustavat jatkamaan ja jaksamaan työelämässä.

klo 14.10 – 14.35 Työstä palautuminen – kenen vastuulla? 
Erityisasiantuntija Anniina Virtanen, Työterveyslaitos
Riittävä työstä palautuminen on olennaista työkyvyn ja -hyvinvoinnin kannalta, mutta työn ja muun arjen kuormitustekijät tekevät siitä usein haastavaa. Kenen vastuulla palautumisesta huolehtiminen on? Mitä jokainen voi tehdä oman palautumisensa turvaamiseksi? Entä miten työpaikalla voidaan yhdessä luoda palautumisen mahdollistavia olosuhteita?

klo 14.35 – 15.05 Mitä olet halunnut aina kysyä työhyvinvoinnin asiantuntijalta, mutta et ole uskaltanut?
Päivän puhujien yhteinen dialogi päivän teemoista ja aikaa yleisön kysymyksille.

klo 15.10 – 15.15 Tilaisuuden yhteenveto

klo 15.15 Tilaisuus päättyy